Behandelingen

Alle vruchtbaarheidsbehandelingen mogelijk zijn

(waaronder spermadonatie.)

Je eerste consultatie

Beslissen om een voortplantingsgynaecoloog (ook bekend als een onvruchtbaarheidsspecialist) te raadplegen is een belangrijke mijlpaal in je stappen naar ouderschap. Hieronder vindt u een idee van wat u kunt verwachten tijdens uw eerste consult, evenals nuttige tips en een patiëntenchecklist om u te helpen bij uw voorbereiding.

Wat je kunt verwachten van je eerste consult

Omdat elke ervaring uniek is, is het handig om te weten wat je kunt verwachten tijdens je eerste consult. Bij aankomst ga je in de wachtkamer zitten in afwachting van de arts. Vervolgens ga je naar de arts waar je ruim de tijd hebt voor een eerste uitgebreid gesprek.

 

Het vooronderzoek

Voor de eigenlijke start van een fertiliteitsbehandeling is het belangrijk om een duidelijk inzicht te krijgen in de fysieke en hormonale achtergrond van de patiënten. Daarom worden allerlei gegevens verzameld en dit gebeurt door middel van vooronderzoeken. Uw arts neemt uw medische voorgeschiedenis door en bespreekt uw doelstellingen. Op basis van je voorgeschiedenis, leeftijd en hoe je behandeld wilt worden, zal je arts een aantal diagnostische routinetests voorstellen om beide partners te evalueren. Routinetests worden aanbevolen om de belangrijkste aspecten van vruchtbaarheid te evalueren: eicellen, sperma, structuren zoals eileiders en baarmoeder, evenals de hormoonspiegels van een of beide partners.
De patiënt en de partner worden bijvoorbeeld onderworpen aan enkele bloedtests, de mannelijke partner wordt gevraagd een spermastaal te produceren, waarbij het aantal zaadcellen in het sperma en hun beweeglijkheid en vorm worden onderzocht. De patiënt zal ook worden onderworpen aan een vaginaal echografisch onderzoek om te zien hoe de baarmoeder en eierstokken er op dit moment uitzien. Tijdens het eerste consult zal de arts bespreken en beslissen welke specifieke onderzoeken nodig zijn. De resultaten van deze tests zullen je arts helpen om het type procedure te bepalen dat je de beste kans geeft op een succesvolle zwangerschap. Op de dag van je eerste consultatie ontmoet je ook je verloskundige die je zal helpen om de aanbevelingen van de arts uit te voeren. Er kunnen ook andere gesprekken plaatsvinden, afhankelijk van je individuele behoeften.

Handige tips voor je eerste consult

Door je arts een volledige en nauwkeurige geschiedenis te geven, vergroot je je kansen op succes. Vermeld alle recente verslagen van eerdere vruchtbaarheidsbehandelingen, eerdere gynaecologische procedures, enz. Indien mogelijk kunt u deze informatie eerder per post doorsturen.
Neem uw agenda mee voor evaluatie. Als je vakantieplannen of werkverplichtingen hebt, wettelijke gegevens, thuisgemaakte afspraken of andere afspraken die niet herzien en/of gewijzigd kunnen worden, is het het beste om dit van tevoren te weten om de diagnostische onderzoeken en de behandeling zo nauwkeurig mogelijk te kunnen plannen.
Tijdens je consult krijg je veel informatie. Maak gerust aantekeningen, stel vragen en weet dat het altijd goed is (zelfs wordt aangemoedigd) om ons te bellen of e-mailen met vervolgvragen.
Het is ook handig om de nodige informatie en/of vragen voor de arts voor te bereiden.
Onthoud dat je zelf het tempo van de behandeling bepaalt. Als een aanbevolen behandeling te ingrijpend of financieel te zwaar is – of niet doelgericht genoeg om aan uw behoeften te voldoen, voel u dan vrij om dit aan de arts te melden; uiteindelijk beslist u over uw keuze.

Opmerkingen over het emotionele aspect van de start van de behandeling:

We begrijpen heel goed dat wanneer je op consult komt, je misschien al maanden of zelfs jaren bezig bent met onvruchtbaarheid. Het is een grote stap om het evaluatie- en behandelingsproces te starten; daarom is uw eerste bezoek ook een heel belangrijke dag voor ons. Het is ook niet ongewoon om opgewonden en hoopvol te zijn in afwachting van een zwangerschap, terwijl je tegelijkertijd nerveus bent omdat je niet weet wat je kunt verwachten of bang bent dat de behandeling niet het verwachte resultaat zal hebben.

Vruchtbaarheidsbehandelingen kunnen invloed hebben op werkplannen, vakantieplannen, financiën, huwelijken, gezinnen en zelfs op je gevoel van eigenwaarde. In al deze gevallen willen we je graag de nodige ondersteuning bieden en/of de juiste oplossingen voor je vinden.
In het geval van logistieke, emotionele, financiële of medische obstakels die vertragingen of veranderingen in je behandelplan kunnen veroorzaken, streven we ernaar om aan je individuele behoeften te voldoen als dat nodig is. Aarzel niet om vragen te stellen, neem de tijd en laat ons weten wat je zorgen zijn. We zijn vastbesloten om samen de nodige stappen te ondernemen en zullen er alles aan doen om je behandeling succesvol te maken.

Begeleiding

Als de voorbereidende tests en onderzoeken zijn gedaan en alle resultaten bekend zijn, kan worden besproken welke behandeling de patiënt de meeste garantie op succes biedt. In overleg met de arts wordt dan een behandelplan opgesteld. Zodra er een plan is gemaakt, kan de eigenlijke vruchtbaarheidsbehandeling van start gaan. Er wordt extra tijd genomen om het hele traject uit te leggen aan de patiënten. Alle praktische informatie over de behandeling wordt besproken. De startprocedure van de behandeling is een bloedtest. Het specifieke tijdstip waarop deze tests zullen worden uitgevoerd, zal ook tijdens deze sessie worden uitgelegd. Natuurlijk is tijdens een vruchtbaarheidsbehandeling medicatie nodig. Welke medicatie de patiënt moet gebruiken en hoe deze moet worden ingenomen, zal worden uitgelegd door de arts.
moet worden ingenomen, zal door de arts worden uitgelegd.
Daarnaast wordt tijdens deze consultatie duidelijk rekening gehouden met de juridische en financiële aspecten, worden de toestemmingsformulieren voor de behandeling ondertekend en kan de eigenlijke behandeling van start gaan.

Bewaking

Tijdens de behandeling zullen er regelmatig bloedonderzoeken en echo’s plaatsvinden. Op basis hiervan wordt je cyclus opgevolgd en worden ook de instructies voor het verdere verloop van je behandeling meegedeeld. Telkens als er een belangrijke stap moet worden gezet, wordt de patiënt daar tijdig van op de hoogte gebracht.
Als er dus iets niet helemaal duidelijk is of als er nog vragen zijn, kan de monitoring op elk moment worden gebruikt om de patiënt te helpen.

Ontwerp je toekomst met BelgiumIVF

Types van behandelingen

Intra-uteriene inseminatie (IUI)

De eerste vorm van vruchtbaarheidsbehandeling is de intra-uteriene (IUI) of kunstmatige inseminatie (AI). Het doel van deze behandeling is om het sperma zo dicht mogelijk bij de eicel te krijgen, op het moment van de eisprong. Deze behandeling kan worden uitgevoerd met sperma van de partner of met sperma van een donor.
Deze behandeling kan zowel in een natuurlijke cyclus worden uitgevoerd als in een kunstmatige cyclus waarbij wat extra stimulatie wordt gebruikt.

IVF — ICSI

In contrast to the natural way of conceiving, in this treatment the fertilization does not occur inside the human body itself, but in the laboratory. Here it is important to know that the natural cycle of the woman is replaced by an artificial version. In order to obtain as many ripe follicles as possible, and thus wise collect as many oocytes as possible, the ovaries are being extra stimulated. During this process the cycle is closely monitored by means of blood sampling and ultrasound. If then appears that there are enough ripe follicles and the patient is ready, the egg retrieval takes place. After inducing an artificial ovulation, the ripe eggs can be collected. When this procedure is done, it is all up to the laboratory. Here the oocytes and the sperm cells are brought together.

Sometimes another technique is used, namely ICSI (Intracytoplasmic Sperm Injection). Hereby a single sperm cell is injected directly into the oocyte, to ensure that an embryo is formed.

Embryo-transfer

Once a healthy embryo has been formed, the embryo-transfer can take place and by means of a simple procedure the embryo is then returned to the patients uterus. In Belgium, one (sometimes two) embryo (s) are usually placed back, to reduce the number of multiples. In the best case scenario, the implantation takes place and the embryo grows into a healthy baby. Of course, there is also the possibility that this treatment will not succeed immediately. If so, and if there are still frozen embryos, the possibility to repeat this treatment remains for as long as the amount of frozen embryos lasts.

Egg acceptance

Couples or women who are choosing to make their wish of becoming pregnant come true by donation will be able to do this by choosing between two types of donation. For anonymous donation their is actually no waiting list. A match will be made, taking into account the external characteristics of the wishing mother and or father. When the treatment has started and the stimulation of the donor is complete, the recipient’s man can supply a sperm sample and the fertilisation can take place. While the donor is being stimulated to produce eggs, the womb of the recipient patient is also being prepared to accept the embryo. When it is ready for a possible implantation, the embryotransfer will take place and hopefully lead to a pregnancy.